Kuala Lumpur, Khamis 19 November: Isu yang disebut dalam artikel Associated Press (AP) adalah diharamkan sepenuhnya dan dikategorikan di bawah piawaian pensijilan kami. Dan, sementara laporan itu memberi tumpuan kepada wanita, Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari (RSPO) berusaha untuk memastikan hak asasi manusia diiktiraf dan dilindungi di bawah piawaian kami, sama ada untuk lelaki, wanita atau kanak-kanak. Perladangan yang diperakui komited untuk melampaui apa yang dikehendaki oleh undang-undang dan telah komited pada tahap ketelusan yang telah membantu kami mengadakan perbualan yang lebih terbuka tentang perkara yang diperlukan untuk mengubah industri minyak sawit menjadi lebih baik. Tuduhan ini sama sekali tidak mewakili standard kami, dan kami mengecam kelakuan sedemikian. Jika kejadian seperti ini berlaku dalam konsesi ahli kami yang diperakui, kami akan menyiasat dengan segera. Ini nampaknya merupakan kes terpilih yang kami tidak dapat mengesahkan tanpa butiran tambahan, yang setakat ini, AP atau pihak lain masih belum memberikannya.

RSPO memahami dan mengakui bahawa wanita sering terjejas dalam cara yang berbeza daripada lelaki dalam industri minyak sawit dan oleh itu wanita memerlukan sokongan pekerjaan yang berbeza atau tambahan. Piawaian kami termasuk pengiktirafan hak dan keperluan wanita sebagai pekerja, yang berbeza dengan rakan sejawat lelaki. Prinsip dan Kriteria RSPO mengambil pendekatan yang lebih inklusif yang memerlukan ahlinya membangunkan sistem yang menghalang gangguan seksual dan potensi bahaya lain yang paling terdedah kepada wanita di tempat kerja. Ia juga memerlukan wanita diberi ruang untuk menyuarakan rungutan mereka dan bersuara tentang cara mereka boleh menguruskan kesan ke atas kerja harian mereka.

Kami amat menggalakkan mana-mana organisasi atau agensi yang mempunyai maklumat tambahan mengenai dakwaan ini, atau sebarang pelanggaran jenis ini yang terdapat di ladang ahli RSPO, untuk mengemukakan aduan sulit melalui kami. Sistem Aduan atau gunakan kami Talian Pembela Hak Asasi Manusia.

Mengenai RSPO:

Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO) telah dibentuk pada tahun 2004 dengan objektif untuk menggalakkan pertumbuhan dan penggunaan produk kelapa sawit mampan melalui piawaian global yang boleh dipercayai dan penglibatan pihak berkepentingan. RSPO ialah organisasi keahlian bukan untuk keuntungan, antarabangsa yang menyatukan pihak berkepentingan daripada pelbagai sektor industri minyak sawit termasuk pengeluar kelapa sawit, pemproses atau peniaga minyak sawit, pengilang barangan pengguna, peruncit, bank dan pelabur, pemuliharaan alam sekitar atau alam semula jadi. NGO, dan NGO sosial atau pembangunan.

Perwakilan pelbagai pihak berkepentingan ini dicerminkan dalam struktur tadbir urus RSPO supaya kerusi dalam Lembaga Gabenor, Jawatankuasa Pemandu dan Kumpulan Kerja diperuntukkan secara adil kepada setiap sektor. Dengan cara ini, RSPO melaksanakan falsafah “meja bulat” dengan memberikan hak yang sama kepada setiap kumpulan pemegang kepentingan, memudahkan pihak berkepentingan yang secara tradisinya bermusuhan dalam bekerjasama untuk mencapai keputusan secara konsensus, dan mencapai visi bersama RSPO untuk menjadikan minyak sawit mampan sebagai norma.

Kerusi persatuan itu terletak di Zurich, Switzerland, manakala sekretariat kini berpangkalan di Kuala Lumpur dengan pejabat satelit di Jakarta (ID), London (UK), Zoetermeer (NL), Beijing (CN) dan Bogotá (CO).

Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi:

Pasukan Komunikasi RSPO

[e-mel dilindungi]

Dapatkan Terlibat

Sama ada anda seorang individu atau organisasi, anda boleh menyertai perkongsian global untuk menjadikan minyak sawit mampan.

Sebagai seorang individu

Ambil pendirian untuk minyak sawit yang mampan. Lihat cara anda boleh mempengaruhi jenama dan perniagaan.

Lebih lanjut mengenai tindakan individu

Sebagai pekebun kecil

Ketahui cara menggunakan amalan pertanian mampan melalui Pensijilan RSPO boleh meningkatkan hasil anda dan banyak lagi.

Lebih lanjut mengenai kesan pekebun kecil

Sebagai sebuah organisasi

Mengurangkan kesan negatif sosial dan alam sekitar melalui pengeluaran dan penyumberan minyak sawit mampan yang diperakui.

Lebih lanjut mengenai pengaruh organisasi

Sebagai ahli

Akses sumber, berita dan kandungan yang penting kepada anda dengan pantas.

Lebih lanjut mengenai kandungan ahli