RSPO dan Jabatan Hidupan Liar Sabah menggesa tindakan kerana tindakan kejam menandakan pembunuhan gajah kedua bulan ini

22 Oktober 2019, Kota Kinabalu: Hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO) Datuk Darrel Webber mengutuk pembunuhan gajah kerdil kedua yang terancam ditemui mati ditembak, tanpa gadingnya, di Daerah Beluran, Sabah, dan menawarkan ganjaran MYR 50,000 sebagai pertukaran untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan dan sabitan orang yang bertanggungjawab atas kejadian ini, sebagai isyarat kecil untuk membantu usaha di lapangan. Ganjaran akan diselaraskan melalui Jabatan Hidupan Liar Sabah.
Menurut laporan media, gajah itu ditemui oleh pekerja ladang pada pagi Sabtu (19 Oktober) tetapi dipercayai gajah itu dibunuh tiga hingga lima hari lebih awal. Siasatan sedang dijalankan untuk mencari pelakunya. Ini menandakan pembunuhan kedua gajah pygmy di Sabah, Malaysia dalam tempoh kurang sebulan. Mereka yang bertanggungjawab mesti dibawa ke muka pengadilan dan bertanggungjawab atas tindakan jahat mereka.
Ketua Pegawai Eksekutif RSPO telah merayu kepada orang ramai, dengan menyatakan, “Pembunuhan baru-baru ini adalah gejala masalah yang lebih besar – masalah yang hanya akan berkembang jika kita, secara kolektif, tidak campur tangan. Setelah terlibat dalam kerja pemuliharaan di Sabah, saya tahu bahawa gajah di Sabah, mempunyai dua isu utama: Pertama, kawasan banjaran gajah dan laluan migrasi telah terjejas teruk akibat pembangunan. Ini telah membawa kepada peningkatan konflik manusia dan gajah yang berterusan. Dan konflik ini kadangkala boleh membawa maut. Kedua, pemburuan gajah untuk gading semakin meningkat. Atau mungkin, laporan pemburuan haram nampaknya semakin meningkat."
Untuk menangani kedua-dua isu ini perlu ada pendekatan holistik, disokong oleh pihak berkepentingan tempatan dan dengan sumber yang sesuai. Ia bukanlah satu penyelesaian untuk terus menangani isu banjaran gajah dan kesesakan penghijrahan hanya dengan menangani gejala secara adhoc. Dan, terdapat keperluan mendesak untuk menguruskan populasi gajah di Sabah, termasuk memahami saiz populasi, pertumbuhan dan melihat landskap Sabah tentang cara untuk menampung mereka.
Datuk Webber menyambung, “Kita semua prihatin untuk menghentikan pemburuan liar hidupan liar kita dan masing-masing mempunyai peranan untuk dimainkan. Adalah demi kepentingan industri utama Sabah, khususnya Sektor Pelancongan dan Kelapa Sawit, untuk mempunyai populasi gajah yang diurus dengan baik. Kedua-dua sektor mesti bekerja keras untuk mengetahui apakah peranan tersebut. Jika tidak, kita akan berakhir dengan perbuatan yang berulang dan menyedihkan ini.”

RSPO memahami bahawa mengimbangi keperluan spesies besar yang bergerak di kawasan yang luas, berbanding keperluan populasi manusia tempatan akan menjadi isu yang mencabar dan berduri. Kami berharap inisiatif semasa Kerajaan Sabah, Industri dan Masyarakat Sivil untuk menangani kemampanan sektor minyak sawit di peringkat Bidang Kuasa, dapat membantu menyumbang ke arah pendekatan holistik dalam menguruskan populasi gajah di Sabah. Di dalam inisiatif ini adalah mengenal pasti kawasan pemuliharaan penting dan diharapkan koridor untuk penghijrahan gajah dapat terus dibuka atau dibuka semula.
Datuk Webber juga mengingatkan orang ramai tentang dasar pemberi maklumat RSPO dan menggalakkan sesiapa sahaja untuk menggunakannya, terutamanya untuk maklumat yang berkaitan dengan ahli RSPO. Dasar RSPO mengenai Pembela Hak Asasi Manusia, Pemberi Maklumat, Pengadu dan Jurucakap Komuniti membenarkan pihak berkepentingan untuk membuat aduan secara rahsia, dengan Panel Aduan RSPO mengenai aktiviti yang dijalankan oleh, bagi pihak, atau berkaitan dengan aktiviti ahli RSPO yang mungkin mengakibatkan dalam risiko kepada keselamatan dan/atau keselamatan orang tersebut. Sistem Aduan RSPO ialah satu lagi saluran yang boleh digunakan oleh pihak berkepentingan untuk mengendalikan dan menangani aduan terhadap ahli RSPO.

Mengenai RSPO

Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO) telah dibentuk pada tahun 2004 dengan objektif untuk menggalakkan pertumbuhan dan penggunaan produk kelapa sawit mampan melalui piawaian global yang boleh dipercayai dan penglibatan pihak berkepentingan. RSPO ialah organisasi keahlian bukan untuk keuntungan, antarabangsa yang menyatukan pihak berkepentingan daripada pelbagai sektor industri minyak sawit termasuk pengeluar kelapa sawit, pemproses atau peniaga minyak sawit, pengilang barangan pengguna, peruncit, bank dan pelabur, pemuliharaan alam sekitar atau alam semula jadi. NGO, dan NGO sosial atau pembangunan.
Perwakilan pelbagai pihak berkepentingan ini dicerminkan dalam struktur tadbir urus RSPO supaya kerusi dalam Lembaga Gabenor, Jawatankuasa Pemandu dan Kumpulan Kerja diperuntukkan secara adil kepada setiap sektor. Dengan cara ini, RSPO melaksanakan falsafah “meja bulat” dengan memberikan hak yang sama kepada setiap kumpulan pemegang kepentingan, memudahkan pihak berkepentingan yang secara tradisinya bermusuhan dalam bekerjasama untuk mencapai keputusan secara konsensus, dan mencapai visi bersama RSPO untuk menjadikan minyak sawit mampan sebagai norma.
Kerusi persatuan itu terletak di Zurich, Switzerland, manakala sekretariat kini berpangkalan di Kuala Lumpur dengan pejabat satelit di Jakarta (ID), London (UK), Zoetermeer (NL), Beijing (CN) dan Bogotá (CO).

Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi:

Pasukan Komunikasi RSPO

[e-mel dilindungi]

Dapatkan Terlibat

Sama ada anda seorang individu atau organisasi, anda boleh menyertai perkongsian global untuk menjadikan minyak sawit mampan.

Sebagai seorang individu

Ambil pendirian untuk minyak sawit yang mampan. Lihat cara anda boleh mempengaruhi jenama dan perniagaan.

Lebih lanjut mengenai tindakan individu

Sebagai pekebun kecil

Ketahui cara menggunakan amalan pertanian mampan melalui Pensijilan RSPO boleh meningkatkan hasil anda dan banyak lagi.

Lebih lanjut mengenai kesan pekebun kecil

Sebagai sebuah organisasi

Mengurangkan kesan negatif sosial dan alam sekitar melalui pengeluaran dan penyumberan minyak sawit mampan yang diperakui.

Lebih lanjut mengenai pengaruh organisasi

Sebagai ahli

Akses sumber, berita dan kandungan yang penting kepada anda dengan pantas.

Lebih lanjut mengenai kandungan ahli